När världsmästerskapen i ishockey drar igång varje år är det många svenskar som bänkar sig i tv-soffan för att försöka heja fram Sverige till en medalj. Det är en sport som bidrar till samhörighetskänsla, är svettigt spännande och har en tendens att öka pulsen både hos spelarna och publiken. Sporten har faktiskt existerat i över 200 år, den första matchen någonsin spelades i Kanada år 1855. Här i Sverige började hockeyn blomstra i början av 1900-talet. Både Sverige och Kanada var alltså tidiga med att introducera hockeyn i sina länder. Kanske har det varit en bidragande orsak till att båda länderna också är bland de bästa och mest erkända hockeynationerna än idag. Både sett till antalet spelare och utmärkelser.

Kända hockeynationer som levererat

För att kunna benämna de mest kända hockeynationerna är det relevant att se både på vilka länder som skolat upp de mest kända spelarna och vilka som tagit hem flest guldmedaljer i VM. Det ger en bra överblick av vilka nationer som är värda att nämna. Tittar vi på världsmästerskapen i ishockey är det lätt att se att det finns några länder som höjer sig lite över de andra. Kanada, som vi också tidigare nämnt, är ett av länderna som fått åka hem med flest vinster i bagaget. Förutom det kalla klimatet som ger dem en fördel vid träning har de också en stor nationell passion inför ishockey. Både spelare och supportrar älskar hockeyn och precis som med andra sporter är kärleken för idrotten viktig. Kanada har rott hem hela 26 världsmästerskap, och håller en hög nivå på sitt spel.

De flesta hockeyintresserade vet att det finns en grupp länder som man kan räkna med lite mer än andra när det kommer till hockey. Några av de starkaste är Ryssland, som har producerat många spelare till sin egen liga KHL, Tjeckien och USA. Det gemensamma för alla de här länderna är en mångårig historia av ishockey, timmar av träning och kompetenta tränare. Deras allra bästa spelare har börjat spela i en tidig ålder. Det blir många timmar i ishallen och i bussar på väg till turneringar. Alla år av träning ger resultat, det krävs insats för att bli erkänd och duktig på någonting.

Sverige tar sig in på listan

NHL och KHL är två av de största elitligorna i världen. På tredje plats placerar sig faktiskt vår egen liga. Sverige har länge varit en folkkär hockeynation. En nation man räknar med att kommer ta sig långt i turneringar och som man förväntar sig skall leverera duktiga spelare. Också inom landets gränser finns ett starkt intresse för ishockey. Tittarrekordet för ett program på tv inträffade 1970 när 82 % av landets befolkning hade slagit på sina tv-apparater och bänkat sig i sofforna. Det de alla tittade på var en match mellan Sverige och Sovjetunionen i ishockey. Tre kronor, symbolen för vårt landslag, föddes i och med att den före detta AIK-ledaren Birger Nilsson såg Kanadas speltröjor och insåg hur tråkiga Sveriges var. Han var en uppfinningsrik man och kom att tänka på när slottet brann några hundra år tidigare. Därifrån kommer de tre kronorna som idag pryder våra spelares dräkter.

Det stora genomslaget för hockey i Sverige var 1949. Då spelades VM på hemmaplan för första gången. Ryktet säger att människor vallfärdade för att få se landets matcher, och att det kom så mycket folk att avspärrningarna rämnade. Genom åren har Sverige skolat några riktigt stora namn. Peter Forsberg och Börje Salming är kanske de mest kända. Några ledtrådar till varför Sverige blivit så bra på hockey hittar vi i den yngre generationen. Varje år provar 20 000 barn på hockey i Tre Kronors hockeyskola. Det betyder att det är nästan 7 % av alla barn i en årskull som tyr sig till sporten.

Svenska fans rasar under VM-finalen i Bratislava, Slovakien 2011. Vi förlorade med 6-1 till Finland.

 

Med stolthet och kärlek kan vi konstatera att Sverige är en av de mest kända hockeynationer världen har. Med våra 354 ishallar och 136 isbanor som finns placerade runtom i landet är det möjligt för vem som helst att bekanta sig mer med sporten och börja spela själv om intresset finns.

Bli en del av hockeynationen Sverige

För att bli riktigt bra på hockey krävs det träning. Svenska ishockeyförbundet ordnar varje år hockeyträning för barn, på olika platser runt om i landet. Vill man bli proffs behöver man börja träna i tidig ålder, och det är fritt fram för vem som helst att anmäla sig. Det är viktigt att komma ihåg att hockey inte bara är för barn. Det går bra att börja träna också i vuxen ålder, även fast man kanske inte kommer kunna livnära sig på sporten då. Många ishockeyföreningar ordnar hockey också för vuxna nybörjare. Att hitta något passande gör man enkelt genom att kontakta sin lokala hockeyförening. Hockey handlar inte bara om att vinna och vara bäst, utan också om gemenskapen som finns i träningen.

För att börja spela behöver du utrustning och en stark vilja. Hockey kan vara en till synes ganska våldsam sport och därför är skydd och säker utrustning viktigt. Det mest givna är naturligtvis klubba, skridskor och puck. Förutom det är det lönt att investera i skydd för att undvika att man skadar sig. Hjälm och halsskydd hör till de mest nödvändiga, och när man kommit igång är det bra att komplettera med ben- och armskydd. Träningarna består vanligtvis av olika teknikövningar och kanske någon träningsmatch på slutet. Det Sverige har gemensamt med andra kända hockeynationer är den stora glädjen som spelet ger. Det kan man vara en del av både som hobbyutövare och som professionell spelare.

Hockey är gemenskap

Idrott har genom alla tider varit något som förenar och sammanför människor. Oavsett om man föredrar att spela eller sitta i publiken är det något alldeles speciellt med sport. Den drar fram ett engagemang i människor på ett sätt som få andra saker gör. Delad glädje blir dubbel glädje lika mycket som en förlust är något man hanterar gemensamt. Efter fotboll är hockey den största idrotten i Sverige. Att ishockey blivit så stort talar sitt eget språk. Det är en sport som passar in på alla de här kriterierna. Det är fartfyllt och spännande och kan vara hårresande under riktigt intressanta matcher. Hockeyn är så pass etablerad att den är här för att stanna och de stora hockeynationerna fortsätter pumpa ut kompetenta spelare.