Ishockey är en sport som är mycket populär världen över. Senast vann Sverige VM-guld i ishockey och dessförinnan vann tog Tre Kronor andra platsen OS-finalen efter att kanadensarna imponerade och tog guldmedaljen. En av de spelare som gjorde att Kanada vann och därmed satte spiken i kistan för det blågula laget var bland annat Sidney Crosby. Han är just nu en av världens bästa hockeyspelare, och han skulle platsa på denna lista över de bästa hockeyspelarna genom tiderna, om den var lite längre. Här skall vi berätta mer om några av historiens bästa spelare som nått framgång på olika sätt.

Världens bästa hockeyspelare – Peter Forsberg

En av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, Peter Forsberg hade kunnat hamna högre upp än nummer sex på denna lista om det inte vore för de skador han drog på sig. Hans fot satte stopp för hans karriär. Han ligger just nu NHL-historiens topplista för poängsnitt, han innehar åttonde platsen. Två OS-guld, två Stanley Cup-vinster och två VM-guld gör honom till en av de mest framgångsrika svenska spelarna i historien. Peter Forsberg var under NHL-säsongen 2002 – 2003 den bästa spelare individuellt sett. Han blev då både utsedd till ligans mest värdefulla spelare (MVP), och vann poängligan före svensken Markus Näslund.

Nicklas Lidström på femte plats

Den svenska backen Nicklas Lidström från Krylbo i Dalarna som spelat i Västerås IK och Detroit Red Wings tar femte platsen på denna lista över tidernas bästa hockeyspelare. Lidströms jämnhet och statistik över den framgångsrika och långa karriären avslutades år 2012. Han har bland annat varit Stanley Cup-mästare fyra gånger, vunnit både VM-guld och OS-guld, samt under tio år utsetts till den bästa backen i NHL hela sju gånger. Han valdes in i Hockey Hall of Fame den 29 juni år 2015. Denna välfyllda meritlista räcker gott och väl för att Nicklas Lidström skall ta hem femteplatsen på denna lista.

En annan av världens bästa hockeyspelare är Mario Lemieux från Montreal. Han är den sjunde bästa poänggöraren i NHL med 1 723 poäng på 915 stycken matcher. 1993 drabbades dock Lemieux av cancer, vilken han besegrade men valde att avsluta karriären fyra år senare. År 2000 tog Mario dock återigen på sig sina skridskor, och spelade under sex år i Pittsburgh innan han än en gång valde att lägga av.

Valerij Charlamov, Bobby Orr och Wayne Gretzky

Valerij Charlamov dominerade hockeyn under 70-talet med sitt CSKA Moskva och i det Sovjetiska landslaget. Hans snabbhet och spelsinne kunde på den tiden ingen annan konkurrerande spelare nå upp till. Han vann OS-guld i både Sapporo året 1972 och i Innsbruck fyra år senare, sedan snuvade USA Sovjet och Charmalov på första platsen under vinterspelen år 1980 i Lake Placid, i vad som sägs vara en av de största skrällarna i idrottshistorien. Valerij Charlamov hann även under sin fantastiska karriär med att vinna åtta stycken VM-guld, innan han 33 år gammal dog med sin fru i en bilolycka år 1981.

Den som tar andra platsen på listan för världens bästa hockeyspelare är Bobby Orr. Han revolutionerade hockeyn med en otrolig skridskoskicklighet. Orr är den enda hockeyspelare som under en och samma säsong vunnit Norris Trophy, vilket innebär bästa back, Hart Memorial Trophy (NHL:s mest värdefulla spelare i grundserien), Art Ross Trophy – ligans poängkung, samt Conn Smythe Throphy som innebär slutspelets mest värdefulla spelare. Detta är fantastiskt för att vara en back. Första platsen på denna lista tar Wayne Gretzky hem. Han har tagit nästan alla individuella rekord som finns inom NHL, såsom flest, assists, poäng och mål. Han är den enda som gjort mer än 200 poäng på en och samma säsong. År 2004 valdes Wayne Gretzky till den störste kanadensaren genom historien. Det säger mycket om hans popularitet i hemlandet Kanada.

Genom tidernas bästa hockeyspelare

Det finns många otroligt bra hockeyspelare genom åren. De som tagit plats på denna lista har utmärkt sig lite extra. Första platsen tog Wayne Gretzky, vilket vi också kan förstå genom hans smeknamn “The Great One”. Bobby Orr hamnade på en andra plats med sina många utmärkelser i NHL. Den ryska avlidne Valerij Charlamov kammade hem tredje platsen med sina åtta VM-guld i ryggsäcken. Mario Lemieux från Montreal är med på listan med sina många poäng, och svenskarna Nicklas Lidström och Peter Forsberg placerar sig på femte och sjätte plats. Foppa ses av många som den bästa hockeyspelaren, vilket han hade kunnat vara om det inte vore för de skador han drog på sig.

Det finns många bra hockeyspelare